Dags att föda

Här hittar ni information om vad som händer när det är dags att föda. Vi vill hälsa dig varmt välkommen till någon av våra förlossningsavdelningar i Sunderbyn eller Gällivare när det är dags för dig att föda barn!

När du tror att det är dags för dig att föda ringer du till förlossningen och rådgör med en barnmorska så att vi kan planera och förbereda för att ta emot dig. 

Ring när det är dags

Det är viktigt för oss att veta om du är på väg hit så att vi kan ta emot dig på bästa sätt. Därför bör du ringa förlossningsavdelningen för att rådgöra med en barnmorska om du tror att din förlossning har startat. En barnmorska finns tillgänglig på telefon dygnet runt.

Om något händer innan det är dags

Ibland kan man också behöva komma till förlossningsavdelningen innan det är dags att föda, till exempel om man blöder rikligt eller om man inte har känt fosterrörelser som vanligt. I dessa fall vänder du dig till oss om din graviditet har gått över vecka 22+0 dagar. Innan dess kontaktar du Gynmottagningen på 010-452 63 00 eller kontaktar 1177 för vidare rådgivning.

När vi behöver sätta igång din förlossning

Ibland behöver vi hjälpa till att starta förlossningen. Det finns olika orsaker till att vi vill hjälpa till och starta förlossningen, bland annat att du gått över tiden, det vill säga mer än 42+ veckor, det kan bero på att vattnet har gått utan att du fått några värkar. Det kan även vara så att barnet behöver födas tidigare än beräknat på grund av medicinska skäl så som infektion, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning eller att barnet inte växer så som det ska.

 Det viktigaste att komma ihåg när man startar upp en förlossning är att det kan ta lång tid, ibland flera dygn, innan förlossningen är i en aktiv fas. Ha tålamod.

Såhär startar förlossningen

Värkar

Vanligtvis börjar förlossningsförloppet med värkar. Ibland kan de vara lite oregelbundna men efter hand kommer de tätare och blir kraftigare. Det känns som en kraftig mensvärk. Förlossningen kan också starta med att man får en liten blödning från slidan när livmoderhalsen börjar öppna sig. Det kallas för teckningsblödning.

Vanligtvis är det lämpligt att åka till förlossningen när värkarna håller i sig upp mot en minut och kommer regelbundet med 3-5 minuters mellanrum. Det beror lite på om du har fött barn tidigare eller inte och hur långt ifrån oss ni bor.

Förlossningen indelas i två olika faser, latensfas och aktiv fas.

Vattenavgång

Det är relativt vanligt att förlossningen startar med att fostervattnet går innan värkarna har kommit igång. Om vattnet går ska du ringa in till förlossningen för att få en tid för att komma in för en kontroll - även om värkarna inte har startat. Om allt är bra vid kontrollen får du åka hem och invänta värkarna. Skulle förlossningen inte ha kommit igång av sig själv så hjälper vi till att starta förlossningen efter två till tre dygn.

Fostervattnet är oftast genomskinligt, vitt eller svagt rosa. Ibland är vattnet färgat gult eller grönt, mekoniumfärgat, vilket beror på att barnet har bajsat i vattnet.

Om fostervattnet är mekoniumfärgat så kan det bero på att barnet utsatts för någon påfrestning under graviditeten och vi vill då att ni stannar kvar på sjukhuset för observation.

Om du tror att vattnet gått ringer du till förlossningen på respektive sjukhus för att få en lämplig tid att komma in för kontroll.

Gällivare Sjukhus Förlossning: 0970- 193 45

Sunderby Sjukhus Förlossning 0920- 28 24 63

Slempropp

Slemproppen är som en slemartad flytning som finns i livmoderhalsen som ett skydd mot bakterier under hela graviditeten. Att slemproppen går är inget säkert tecken på att förlossningen startat och du behöver inte ringa oss bara av detta skäl. När slemproppen har gått kan det dröja flera dagar, ibland veckor, innan förlossningen startar. Många märker aldrig av någon slempropp.

Blödning

Ibland kan förlossningen starta med en blödning, men det kan också finnas andra förklaringar till att det kommer blod under graviditeten. Om du får en blödning ska du kontakta förlossningen.

Förlossningens faser

Latensfas

Under latensfasen förbereds livmodertappen för förlossning genom att den förkortas, blir mjuk och ändrar riktning. Under latensfasen har man mer eller mindre kraftiga sammandragningar (förvärkar) .

Vissa känner inte av förvärkarna medan andra påverkas mer av dem. Från början känns sammandragningarna som mensvärk som kommer och går för att sedan övergå till att bli kraftigare och komma tätare och mer regelbundet. Latensfasen pågår tills modermunnen är öppen tre till fyra centimeter, vilket ibland kan ta upp till några dygn.

Latensfasen kan för vissa upplevas som utdragen och svår eftersom man har lite ont av och till hela tiden utan att det verkar hända så mycket.  Ibland kan den gravida kvinnan behöva hjälp med lättare smärtlindring för att kunna slappna av och vila under den här tiden. Under latensfasen är det bäst att vistas i sin hemmiljö för att kunna slappna av lättare. Patienter med lång resväg erbjuds plats på patienthotellet.

Tips på avslappnande och smärtlindrande åtgärder som ni kan testa hemma:

  • Bada eller duscha varmt
  • Värme (riskudde, varmvattenflaska, varma handdukar)
  • Andningsövningar och avslappning
  • Paracetamol 1 g för smärtlindring, OBS! max var 6:e timme. Till exempel Alvedon finns receptfritt på apoteket.

Om du känner att situationen hemma blir allt för jobbig - ring förlossningen. Tillsammans med barnmorskan kan du då bestämma hur du bäst ska göra.

Du kan när du vill kontakta oss på förlossningen för råd och tips eller om du känner dig orolig. Det finns alltid en barnmorska som svarar i telefonen på förlossningen dygnet runt.

Ring alltid till förlossningen om du får en blödning eller om vattnet går.

Läs mer om Latensfasen

 Saker som är bra att ta med sig till förlossningen

 Det är väldigt individuellt vad man vill ha med sig till BB, men det här bör du ha med dig:

  • Giltig legitimation
  • Blöjor till barnet
  • Bindor. Finns här, men ta med egna om du vill ha mindre storlek.
  • Egna kläder till dig och barnet om du vill ha det. På patienthotell Vistet i Sunderbyn finns inga patientkläder utan de som bor där använder privata kläder.
  • Toalettartiklar