Ingen trodde att Nadja skulle kunna amma sin förstfödde eftersom han var för tidigt född.

-Men ut kom en unge på nästan 3 kilo som tog bröstet direkt- det var som ett under, berättar Nadja Lazareva och ler.

 

Nadja Lazareva och Vladimir Lazarev är båda födda i Murmansk  i Ryssland. Deras två barn är födda i Norrbotten och det är en nöjd mamma som berättar om sina två förlossningar.

- Första förlossningen var jättebra och den andra förlossningen var helt underbar, säger Nadja och ler stort.

Sonen Andrej är 3 år och fyra månader och det är full rulle hemma hos familjen Lazareva i Luleå. Mamma Nadja ammar 6 månader gamla Alice och försöker att ta vara på tiden hemma med barnen.

Det var fotbollen i IFK Luleå som tog Vladimir och Nadja till Luleå. Vladimir fick först ett sportvisum men nu har de permanent uppehållstillstånd och stortrivs i sin nya stad. Nadja menar att det är skillnad på att föda barn i Sverige och i Ryssland.

  -Det är mycket bättre kontroll av mammans hälsa i Ryssland säger hon. De mäter till exempel kvinnans bäcken och ser till att mammans tänder är kontrollerade innan förlossningen. Men det är ett mjukare och trevligare bemötande här i Sverige. Alla vi mötte inom vården när vi skulle föda barn var väldigt fina, säger Nadja. Mina ryska vänner blir dock helt chockade när jag berättar att vi åkte hem 6 timmar efter förlossningen! I Ryssland är man kvar på BB i minst en vecka, säger Nadja

 

Två barn två upplevelser

De båda graviditeterna var helt olika.

- Med pojken mådde jag så bra, men med flickan mådde jag så illa att jag ville kräkas ända fram till förlossningen, säger Nadja och grimaserar vid minnet. Jag kunde bara äta avocado och bröd och det var så skönt när hon kommit ut och jag slapp må illa.

Förlossningarna var också helt olika. Den första förlossningen startade i vecka 36 och blev ganska lång.

- Jag fick först epiduralbedövning och sen oxytocin för att krystvärkarna gjorde så ont när jag skulle föda min pojke. Med flickan tog det bara tre timmar och allt gick så lätt. Båda gångerna har vattnet gått hemma sådär med ett plask, säger Nadja och skrattar.

Hon är nöjd med båda förlossningarna, men var inte beredd på att det skulle göra så ont.

 - Vladimir fick lov att trycka allt han kunde på vissa punkter under mina fötter så att det skulle göra ont någon annanstans på kroppen, säger Nadja

Ammade sonen länge

När sonen Andrej villigt tog bröstet som nyfödd skapades ett band som mamma Nadja värnar. Hon har ammat sonen fram till han var ett år och nio månader.

 - Jag tyckte det ar jättebra att ta till när han var sjuk och inte ville eller kunde äta något annat och så är det så mysigt med all närhet när man ammar. Jag har så mycket mjölk och tycker att det är bra att kunna amma.

Eftersom amning kan skapa debatt så kom Nadja på ett sätt att undvika att Andrej skulle klättra upp i knät och vilja amma på offentliga platser när han var över ett år gammal.

 -Jag sa till honom att nu är brösten gömda, men på kvällen tar vi fram nyckeln och öppnar och det tricket fungerade jättebra.

Märkliga attityder mot amning

Hon tycker det är märkligt att folk på stan tar sig rätten att kommentera mammor som ammar.

 - Jag var på stan med en vän som ammade och en annan kvinna i sällskapet sa ”jag vill inte sitta bredvid dig som ammar- du kan väl skyla dig med en sjal?”

      ”-Ska du också ha en sjal över huvudet när du äter”, sa en annan av kvinnorna till henne och det var skönt att någon sa ifrån minns Nadja.

Sonen föddes redan i vecka 36 men överraskade personalen med att ändå väga 3600 gram.

 - Barnmorskan trodde att vi kanske måste ge honom ersättning eftersom han var stor, men han tog bröstet direkt trots att han var född lite för tidigt och det var personalen liksom imponerad av, skrattar Nadja.

Nadjas egen mamma kunde inte amma så hon är tacksam över den barnmorska som uppmuntrade henne att ändå försöka amma så mycket som möjligt. Den peppen gjorde att det löste sig efter tre  dagar började han suga ordentligt, berättar Nadja.

Paret pratar ryska hemma med barnen och den treårige sonen är duktig på svenska. De kommer att bo kvar i Sverige och känner sig alltmer hemma här. Nadja kan ibland fundera på hur det skulle vara att föda barn i Ryssland, men är osäker på om hon orkar föda fler barn.

För pappa Vladimir var det något alldeles extra när det andra barnet kom.

- Det här är inte bara ett barn – det är en flicka säger han stolt.