Inför förlossningen
Det finns olika sätt att starta en förlossning på. Det första som behöver ske när en förlossning ska starta är att få livmoderhalsen att mjukna och sedan stimulera värkarbetet.
Det finns olika sätt att få livmoderhalsen att mjukna, man kan få medicin att dricka som orsakar sammandragningar som på så sätt påverkar livmodertappen att mjukna. I vissa fall kan läkemedel föras in i slidan mot livmodertappen som då syftar till att påverka livmodertappen mer direkt.
Ett annat alternativ är att man via slidan lägger in en kateter med en ballong som läggs i livmodertappen. Ballongen fylls sedan med koksalt och vidgar på så sätt livmoderhalsen på mekaniskt sätt och stimulerar kroppen till att bilda egna hormoner som ger sammandragningar. När du är öppen tre till fyra centimeter så trillar katetern ut och barnmorskan eller förlossningsläkaren kan ta hål på hinnorna så att vattnet går. När vattnet går så frisätts en större mängd hormoner som påverkar sammandragningarna till att bli mer kraftiga och intensiva.
Om det behövs får du värkstimulerande dropp för att sätta igång värkarbetet.
Det beror lite på om du har fött barn tidigare eller inte och hur långt ifrån oss ni bor. Vanligtvis är det lämpligt att åka till förlossningen när värkarna håller i sig upp mot en minut och kommer regelbundet med 3-5 minuters mellanrum. Vid det här laget brukar värkarna vara kraftigare och det är vanligt att man vill ha smärtlindring och då kan det vara dags att åka in till förlossningen.
Det är relativt vanligt att förlossningen startar med att fostervattnet går innan värkarna har kommit igång. Om vattnet går ska du ringa in till förlossningen för att få en tid för att komma in för en kontroll, även om värkarna inte har startat.
Ibland kan man också behöva komma till förlossningsavdelningen innan det är dags att föda, till exempel om man blöder rikligt eller om man inte har känt fosterrörelser som vanligt. I dessa fall vänder du dig till oss om din graviditet har gått över vecka 22+0 dagar. Innan dess kontaktar du Gynmottagningen på 010-452 63 00 eller kontaktar 1177 för vidare rådgivning.
Ibland och kanske speciellt när man ska få sitt första barn så kan det vara svårt att veta när det är dags. Det bästa är att alltid ringa och rådgöra med barnmorskan på förlossningsavdelningen när man tror att förlossningen har startat. Många gången kan man få komma in på kontroll och om allt är bra och barnmorskan bedömer att förlossningen inte riktigt har startat, så får man åka hem igen. Det är inget ovanligt att man får åka hem efter en kontroll.
Det är väldigt individuellt vad man vill ha med sig till BB, men det här bör du ha med dig:
- Giltig legitimation
- Blöjor till barnet
- Bindor. Finns här, men ta med egna om du vill ha mindre storlek.
- Egna kläder till dig och barnet om du vill ha det. På patienthotell Vistet finns inga patientkläder utan de som bor där använder privata kläder.
- Toalettartiklar
- Mjuk babyfilt
- ev ett sk babynest till sängen
- Sköna inneskor
- Bröstvårtskräm tex Purelan eller Lansinoh för dig som planerar amma
- Snacks
Det är viktigt för oss att veta om du är på väg hit så att vi kan ta emot dig på bästa sätt. Du bör ringa förlossningsavdelningen för att rådgöra med en barnmorska om du tror att din förlossning har startat.
Vi tycker det är väldigt viktigt att du som ska föda barn får bra stöd under förlossningen! Du har därför möjlighet att ha med dig max två personer (partner/närstående/vän) på förlossningssalen, förutom den barnmorska och undersköterska som har hand om dig.
För dig som har fött barn är patientavgiften 100 kr/dygn. För medförälder/partner som sover kvar på BB är kostnaden 300 kr/dygn på BB avd 55 respektive 300 kr/dygn på BB-eftervård Patienthotell Vistet. Alla måltider ingår för dig som har fött barn. För medförälder/partner ingår frukost och ev. kvällsfika.
Efter förlossningen
Om ni har gått hem på tidig hemgång kommer ni efter några dagar tillbaka till BB-eftervård för återbesök. De kontroller som inte har gjorts under BB-tiden genomförs då. Då har ni också möjlighet att ställa frågor utifrån era egna behov.
Om allt ser bra ut med barnet efter den andra barnläkarundersökningen görs som regel ingen ytterligare uppföljning på sjukhuset. Vid funderingar kontakta Barnhälsovården (BHV). Det första besöket på BHV brukar ske en vecka efter förlossningen.
Ta kontakt med Försäkringskassan så snart som möjligt.
Efter sex−åtta veckor brukar en efterkontroll göras på dig som har fött barn. Ring din barnmorska på mödrahälsovården (MHV) för att boka tid.
Ett välmående barn har både sömn- och vakenhetsperioder. Barnet är piggt och vaket under delar av dygnet och visar tydligt genom att exempelvis skrika när det vill äta, ha en ny blöja eller vara nära. Däremellan infinner sig stunder av lugn och vila.
Vi försöker så långt det är möjligt att erbjuda enskilda familjerum om det önskas. På medicinska BB-avdelningen 55 finns både enskilda familjerum samt delade familjerum. Det finns även ett fåtal salar där endast du som har fött barn har sängplats, men din partner/medförälder är välkommen att spendera all vaken tid med dig och barnet på BB-avdelningen. Dagar då det föds många barn så prioriterar vi familjerummen till dig/er som fått ert första barn eller dig/er som haft någon komplikation under graviditeten eller förlossning.
På BB-eftervårdsavdelningen på patienthotellet Vistet har vi enskilda familjerum för alla. Du och din eventuella partner kan vila ut och lära känna bebisen i lugn och ro innan ni åker hem. Här finns också barnmorska och sjuksköterska till din hjälp.
Om det nyfödda barnet behöver lite extra stöd under nyföddhetstiden så blir barnet inskrivet på vår Neonatalavdelning 56 som ligger vägg i vägg med medicinsk BB-avdelning 55. Så snart som möjligt, med hänsyn till hälsan på dig som har fött barn, försöker vi ordna med familjerum på neonatalavdelningen så att hela familjen kan bo tillsammans. Till dess har du/ni som föräldrar rum på medicinsk BB-avdelning 55 så ni har nära till ert barn.
Det kan se olika ut beroende på hur graviditeten/förlossningen har gått samt familjens egna önskemål.
Om allt är normalt så är den planerade BB-vårdtiden ca 1 dygn för omföderskor samt 2-3 dygn för förstföderskor. Er barnmorska på BB kommer att stämma av vad som blir aktuellt för just dig/er.
Amning
Det är en stor omställning för barn att födas. Kontakt hud mot hud är ett sätt att underlätta barnets övergång till livet utanför livmodern. Låt gärna barnet vara hos er hud mot hud så mycket som möjligt under den första tiden. Barnet känner igen sina föräldrars röster och hjärtslag från tiden i magen.